Jalkapallo liikuttaa
Julkaistu: 12.08.2016 00.00

Jalkapallo liikuttaa

Huimassa on tuplasti enemmaän juniorijalkapalloilijoita kuin kuusi vuotta aiemmin. Jalkapallo on tällä hetkellä yksi Äänekosken harrastetuimmista lajeista lasten keskuudessa.

Pallo lentää potkun voimasta monta metriä eteenpäin vihreänä loistavalla tekonurmella. Kuusivuotias Eeva Pyrhönen juoksee nappikset viuhuen pallon perään. Pallo kulkee taitavasti sukilla polviin saakka vuorattujen jalkojen matkassa. Ei uskoisi, että tyttö on aloittanut jalkapalloharrastuksen vasta tänä kesänä Huiman juniorijalkapallon Prinsessoissa.

– Äiti kysyi, että haluanko minäkin aloittaa jalkapallon. Aiemmin olen potkinut palloa vain omassa pihassa, tyttö kertoo hymyillen pallo kainalossa.

Harrastuksen ympäröimänä kasvanut Eeva on Huiman jalkapallon 400:s juniori. 90-luvulta lähtien aina vuoteen 2010 saakka junioreiden määrä on pysynyt alle kahdensadan, mutta viimeisen viiden vuoden aikana harrastajamäärä on kasvanut tasaiseen tahtiin. Viime vuonna junioreita oli 360.

– Meillä on nyt yhtä paljon harrastajia kuin Koskelan Tanssilla, Huiman juniorijalkapallojaoston puheenjohtaja Hannu Penttinen iloitsee.

Eevan äiti Heini Pyrhönen on tyytyväinen lastensa valitsemaan harrastukseen. Hänen mukaansa kustannukset pysyvät kohtuullisina, lapset saavat tarvitsemaansa ohjattua liikuntaa sekä uusia kavereita.

– Huimassa on hyvät vetäjät sekä moniin muihin seuroihin verrattuna kohtuulliset maksut. Eevan isoveljillä on samaan aikaan harjoitukset kuin Eevallakin, joten ainakin yhtenä päivänä aikataulut osuvat yksiin, Heini summaa.

Vuonna 2011 rakentunut tekonurmi on Penttisen mukaan vaikuttanut jalkapallon suosioon. Tänä vuonna alkanut Huippua 2019! - Potkua uusin avauksin -projekti kulkee käsi kädessä myös Suomen Palloliiton vuosille 2016– 2020 laatiman strategian kanssa. Seuran tarkoituksena on kouluttaa valmentajia entisestään sekä edistää pelaajien kehitystä.

– Ennen kaikkea harrastamisen pitää olla hauskaa. Meillä tähdätään siihen, että jokainen pääsee pelaamaan omalla huipullaan.

Penttisen mukaan projektin tavoitteena on saada myös lajin talviharrastamista parannettua. Huippua 2019! –projektin aikana Huiman jalkapallon harrastajamäärä yritetään kasvattaa 555 junioriin.

– Me tarvitsemme hallin, jotta jalkapallosta tulee täyspainoinen ympärivuotinen harrastus. Meille on huonosti tiloja tarjolle talviharjoittelua varten. Harrastajamäärän kasvaessa myös ulkokentiltä loppuu tila kesken.

Huimassa on yhteensä 20 jalkapallojoukkuetta ja noin 40 valmentajaa. Jokainen juniori saa kosketusta palloon myös peleissä.

Jos pelaajalla on motivaatiota harjoitella ja pelata enemmän, tarjotaan siihenkin mahdollisuuksia.

– Kun harrastajamäärät kasvavat, on meidän mahdollista jakaa joukkueita harrastajien toiveiden mukaisesti. Tällä hetkellä teemme paljon yhteistyötä naapuriseurojen kanssa yhdistellen joukkueita, jotta pystymme tarjoamaan innokkaille harrastajille enemmän peliaikaa, Penttinen kertoo.

Tänä syksynä Huiman jalkapallon junioritoiminta on saanut myös ensimmäisen oman kokopäiväisen työntekijänsä. Vuodesta 2013 koko seuran nuorisopäällikkönä seuratuen turvin toiminut Minna Porrassalmi on aloittanut työnsä jalkapallon junioripäällikkönä.

– Koska seurassa on jo niin paljon jäseniä, tarvitaan toiminnan pyörittämiseen vakituinen työntekijä. Minna oli tehtävään luonnollinen valinta, Penttinen kertoo hymyillen.

Junioripäällikkönä Porrassalmi tulee vastaamaan muun muassa valmentajakoulutuksen ja pelaajakehityksen edistämisestä sekä hallituksen ja joukkueiden välisen yhteistyön vahvistamisesta arkisen aherruksen ohessa. Seuraan on tarkoitus palkata osa-aikainen valmennuspäällikkö ensi vuoden alussa.

– Tarkoituksemme on pitää toimintamaksut jatkossakin alhaisina. Haluamme, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa jalkapalloa. Paineet ovat kovat, mutta harrastajamaäärien kasvaessa uskomme tämän olevan mahdollista, Penttinen toteaa.

(c) Sallamari Lahtivuori, Sisä-Suomen Lehti

Seuran uusimmat

Juniorijalkapallo Huima

minna.porrassalmi@huimajuniorijalkapallo.fi

@huimajuniorijalkapallo